Uncategorized

Kliniker som patient: Vad jag lärde mig om fysisk terapiens roll i smärtlindring

Under den här vintern upplevde jag en akut ryggskada som resulterade i svåra ryggsmärta. Det var svårt att stå eller gå utan smärta. Först trodde jag att orsaken var ryggstam eller muskelspasmer. Men eftersom jag också upplevde smärta i min högra höft, var jag misstänksam.

Jag var planerad att gå till södra Kalifornien för en månad med sol och golf, så jag trodde att en liten vila på en lång bilresa skulle hjälpa till. Med hjälp av ibuprofen och stretching gjorde jag det från Portland till Palm Springs. Men min ryggsmärta blev inte bättre.

Jag gick sedan till Eisenhower Immediate Care Center där jag träffade en underbar läkare med namnet Denny Mauricio, MD. Efter sin noggranna bedömning föreskrev han tramadol (50 mg, 3 gånger om dagen) och carisoprodol (Soma) vid sänggåendet för att hjälpa till med sömnen. Dessutom administrerade han ett intramuskulärt skott av det icke-steroida antiinflammatoriska ketorolacet (Toradol), med hänvisning till Eisenhower Medical Center för en lumbal magnetisk resonansbildning (MRI). Jag planerade en uppföljning för nästa vecka, där jag lärde mig resultaten från min MR. Resultaten var anmärkningsvärda för degenerativ lumbar skivan sjukdom plus 3 bulging skivor vid L3 / 4, L4 / 5 och L5 / S1. L4 / 5-skivbulten var den mest signifikanta, vilket förklarade strålande smärta i min höger höft.

Det var en besvärlig situation sedan min tid i Palm Springs var begränsad, men Dr. Mauricio gick med på att se mig varje vecka för min ketorolacinjektion. Under de närmaste 3 veckorna försökte jag träna det jag predikade, vilket innebar avslappningsövningar och sträcker sig i badtunnan, men ingen golf. Mot slutet av 3 veckor började min smärta avta, så jag gick hem till Portland för regn och kallt väder, vilket inte hjälpte.

När jag kom hem planerade jag ett besök med Ruhul Desi, MD, en interventionell radiolog som driver en klinik som heter Restore PDX. Jag ville att han skulle titta på min MR och ge mig hans åsikt. Han rekommenderade fysisk terapi och hänvisade mig till en utmärkt fysioterapeut med namnet Brad Simpson, DPT.

Jag arbetade med Brad i 12 veckor, 2 gånger per vecka. Vid slutet av 12 veckors behandling hade min ryggsmärta minskat från svårt (intervall 8/10 på visuell analog skala) till mild (2/10) och jag började spela golf och tennis igen. Jag gör fortfarande mina sträckor och jag begränsar min swing i både golf och tennis, men det känns bra att vara tillbaka i spelet!

Under min rehabilitering ansåg jag ett kirurgiskt samråd, men mina sunda förnuft sade att hålla sig och lita på att min kropp ska reparera sig med hjälp av fysisk terapi.
Jag har alltid varit en stark supporter av fysisk terapi, går tillbaka till min tid vid Oregon Health & Science University (OHSU), där vi hade en särskild fysioterapeut i vårt smärtlindringsprogram som utvärderade varje hänvisning. Jag visste genast att Brad var mycket kunnig, så jag frågade honom om han skulle vara villig att bli intervjuad. Nedan är min konversation med Dr. Simpson om rollen som fysioterapi vid hantering av smärta.

Vad fick dig att bli en fysioterapeut?
Dr Simpson: Jag visste på gymnasiet att jag ville vara i ett yrke där jag kunde hjälpa människor. Jag skuggade olika sjukvårdspersonal, och kände mig fysisk terapi var den bästa passformen för mig. Det verkade vara ett väl respekterat yrke som växte på grund av en åldrande befolkning. Fysioterapi är verkligen ett positivt yrke, eftersom vi har nytta av att människor blir “bättre” varje dag. Jag kan hjälpa den lilla befolkningen som jag känner att jag inte hjälper till att bli bättre med andra hälsovårdspersonal i hopp om att få dem på rätt väg mot förbättring. Vårt uppdrag är att hjälpa till att maximera människors potential, vilket är ett fantastiskt mål att sträva efter varje dag.

sanering städ stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *